IoT – Internet of Things

 

Az IoT mindenütt megtalálható és mindent összeköt, az egyedi eszközöktől az okos városi infrastruktúrákig. Az IoT vajon forradalmasíthatná a vállalkozását?

Az „okostraktorokról” (A John Deere traktorok segítenek a farmereknek optimalizálni, hogy hol, mikor és hogyan szántsanak ahhoz, hogy egyszerre csökkentsék a költségeiket és növeljék a hozamaikat.) a jelzőlámpákig, melyek a várakoztatási idejüket a torlódási szintekhez igazítják, az IoT szédületes jellege segít a cégeknek előnyt szerezni a versenytársakkal szemben.

 
 

Miben segíthet az IoT?

A Tata Consultancy Services tanulmánya szerint az alábbi iparágak költötték a legtöbbet IoT eszközfejlesztésre:

 • utazás és vendéglátás
 • ipari gyártás
 • bank és pénzügyi szolgáltatások
 • távközlés

De milyen üzleti előnyöket remélnek a vállalkozások az IoT technológiától? Egy Forrester tanulmány szerint:

 • 49% – nagyobb ügyfélelégedettség
 • 46% – beszállítói lánc optimalizálás
 • 45% – beszállítói lánc átláthatóság
 • 45% – veszteség megelőzés
 • 44% – költséghatékonyság

Ha még mindig azon töpreng, hogy az Ön iparágában vajon mi lehet az IoT áttörési potenciálja: a Deloitte javaslata szerint az IoT igazi ereje, a valós idejű, kontextus-függő, szimultán több forrásból származó adatok feltárásában és elemzésében rejlik. 

 
 

Az International Data Corporation (IDC) becslése szerint 2020-ra az internetre csatlakoztatott eszközök éves eladási értéke megközelíti a 9 billió dollárt, így világos, hogy az IoT hatalmas üzleti potenciált jelent, azonban iparágtól függően az eszközök összekapcsolásának módja már jelentősen eltér.

 
 

Hogyan segíthetünk?

Akár tudja, hogy mit vár az IoT-től, akár nem, mi készek vagyunk segíteni. Ötleteinket, elképzeléseinket világos, közérthető formában, kreatívan prezentáljuk. Hisszük, hogy ügyfeleinkkel közösen gondolkodva, a partnereink iparági tudását és a saját szakmai ismereteinket ötvözve, a kialakult elképzeléseket sikerre vihetjük.

Mobil, tablet, webes vagy asztali rendszereket hozunk létre felhő alapú vagy helyi adatbázissal, melyek rövidtávú frekvenciákon kommunikálnak egymással, úgy mint az NFC, WiFi, Bluetooth, infravörös; vagy nagy hatótávolságú hullámhosszakon, mint az internet vagy a rádiófrekvenciás azonosítás (RFID).

 
 

Példák az IoT-re

Ahogy az IoT iránti érdeklődés egyre növekszik, úgy fontos a vállalkozások számára annak megértése, hogy ez mit jelenthet számukra az üzletfejlesztés szempontjából.

 • Sokak által ismert, és nap mint nap használt példa a bankoknál az érintéses mobilfizetés, ahol az okostelefon egy NFC chipen keresztül kommunikálva hajtja végre a fizetési tranzakciót.
 • A Rolls Royce repülőgép motorok például ma már olyan szenzorokat tartalmaznak, melyek információval szolgálnak arról, hogyan funkcionál a motor, lehetővé téve a meghibásodások észlelését még mielőtt azok katasztrófába torkollanának.
 • Az egészségügy világában az IoT-t viselhető eszközökbe telepítik a beteg emberek életjeleinek mérésére és a veszélyes anomáliák megfigyelésére.
 • Az összeszerelő üzemekben lévő tároló berendezések például automatikusan képesek érzékelni (akár a munkahelyen felhasznált mennyiségek, akár súly alapján), hogy mikor szükséges az utánpótlást megrendelni.
 
 

Technológia és tervezés

Hivatalos Microsoft Partnerként elsődlegesen Microsoft termékeket és eszközöket használunk rendszereink fejlesztéséhez.
Termékeinket ASP.NET vagy C# kóddal szolgáljuk ki. A back-end-hez a legfrissebb technikai platformokat kombináljuk, ideértve a Microsoft SQL Servert vagy a Web Services-t. Sokéves tapasztalattal rendelkezünk az alkalmazások és weboldalak interaktivitását biztosító JavaScript és AJAX megoldásokban is, továbbá dolgozunk MySQL és igény esetén Oracle rendszereken.

Bár nagy hangsúlyt fektetünk az előzetes igényfelmérésre, tudjuk, hogy szinte lehetetlen minden funkcionalitást érintő kérdésre előre választ adni. Épp ezért a projektek során szoros kapcsolatot tartunk partnereinkkel, és bevonjuk őket a tesztelés folyamataiba, hogy a végeredmény valóban hasznos és a felhasználói igényekhez illeszkedő legyen.